Stor interesse for regel-kurser, -guides og -apps

Regel- og handicapudvalget er i fuld gang med at afholde møder om de nye golfregler, der trådte i kraft pr. 1. januar. 150 har meldt sig til tre møder her i februar og yderligere ca. 140 står på venteliste til flere møder, så interessen er rigtig stor.

 

Vil du gerne med til regelmøde?

Længere nede på siden kan du stadig nå at melde dig som interesseret. Udvalget lover at melde nogle flere datoer ud i marts og/eller april, antal datoer afhænger af interessen, så skriv dig på ventelisten. Der kommer endelig tilmelding til de nye datoer, når disse er fastlagt, så interesselisten er alene for at finde ud af, hvor mange medlemmer der godt kunne tænke sig en regelgennemgang.

Tirsdag aften blev regelmøde nr. 2 afholdt – og her tog Lars Søndergaard og Jørgen Lindelius mødedeltagerne med på en tur fra teested til green for at komme hele vejen rundt om reglerne. Der blev ikke bare gennemgået de nye regler, men også givet nogle tips om reglerne generelt, så møderne på den måde både henvender sig til rutinerede og nye spillere.

Det er en stor fordel, at alle kender grundreglerne og derfor kender mulighederne, når man kommer til at slå bolden ned i en å eller sø, i et krat, out of bounds eller andre steder, hvor man lige skal tænke sig om.

 

Spil ”Ready golf” – spar tid, så går runden hurtigere

”Spilletempo har været en vigtig begrundelse for at ændre reglerne. Derfor er der indført det, man kalder ”Ready golf”, som går ud på, at vi skal være klar til at slå, når det er vores tur. Det behøver ikke længere være præcis i rækkefølge, hvor den, der ligger længst væk, starter. Er en anden klar, må man godt slå først, det gælder også på greens,” fortalte Lars Søndergaard fra regel- og handicapudvalget på regelmødet.

”Vi kan spare meget tid, hvis vi alle er opmærksomme på at ikke at stå og vente på hinanden men derimod at komme fremad. Det gælder også på green, hvor alle fire ikke behøver at stå og vente på det sidste pot. De første to kan godt bevæge sig fremad og starte med at slå ud på næste hul. Hvis vi alle sparer bare 10 sekunder pr. slag, så kan en runde gennemføres på en time mindre end i dag”, supplerede Lars.

 

Sådan lærer du om de nye regler

Du har flere muligheder for at lære om golfreglerne – både generelt og om ændringerne, der er trådt i kraft pr. 1. januar:

På billedet ses medlemmerne af regel- og handicapudvalget med de nye bøger, som omhandler reglerne, inklusiv ændringerne pr. 1. januar. Det er Lars Søndergaard, Tage Jørgensen og Jørgen Lindelius, der sidder med:

  • Lommeguiden – den let-læste med gode tegninger og forklaringer, hvor alle de mest almindeligt brugte regler og tips findes i. Den koster 20 kr.
  • Golfreglerne – spillerudgaven, den mere udførlige udgave. Den koster 40 kr.
  • De komplette golfregler – alle reglerne nøje beskrevet, for dem der gerne vil kende alle reglerne, inklusiv undtagelser og ved specialsituationer lidt mere detaljeret. Det er fx til turneringsspillere
  • ” Official guide to the rules of golf” – meget detaljeret på engelsk, for supernørderne

 

Færre lokale regler i Roskilde

Hidtil har Roskilde Golf Klub haft seks lokale regler, der tager udgangspunkt i vores egen bane. Fremover kommer der kun tre, da de sidste tre nu er lagt ind i de generelle golfregler.

De tre lokale regler handler om, hvordan du gør, hvis bolden lander på/ved:

  • Veje og stier
  • Sprinklere
  • Træer med støttepæle

Disse lokale regler kommer til at stå på scorekortene og bliver snart også opdateret her på hjemmesiden.

 

Ingen dropregel ved out of bounds i Roskilde

I de nye golfregler bliver der åbnet mulighed for, at klubberne kan indføre en lokal regel om, at man gerne – mod to strafslag – må droppe ud på fairway, hvis bolden er mistet eller røget out of bounds. Denne regel kan være med til at sikre hurtigt spil, da spilleren så ikke skal tilbage og slå en ny bold.

Imidlertid ønsker klubben IKKE at indføre denne regel i Roskilde.

”Vi vil i stedet opfordre til, at alle slår en provisorisk bold, hvis de er i tvivl, om bolden kan findes eller er røget out of bounds. På den måde går spillet lige så hurtigt. Hvis vi sagde ja til den nye regel, så ville det betyde, at spilleren fik sit næste slag fra fairway – og det er en fordel i forhold til at spille en provisorisk bold, for den er man jo ikke sikker på at lande på fairway. Og så får man en fordel, som vi ikke synes er rimelig,” forklarede Lars Søndergaard om begrundelsen.

Det ser ud til, at ca. halvdelen af klubberne i Danmark indfører den nye dropregel ved out of bounds, mens resten gør som i Roskilde, så orientér dig om de lokale regler, når du skal ud og spille på en anden bane.

 

Væk med drop zone på hul 11

Regel- og handicapudvalget har – sammen med baneudvalget – derimod besluttet at ændre en anden ting på banen, nemlig dropzonen foran søen ved teested 50 på hul 11. Teestedet blev som et forsøg flyttet ud mellem søerne, og den ordning bliver nu permanent. Hvis du slog bolden i søen, har du hidtil kunnet slå dit 3. slag fra en dropzone på den anden side af søen, men den mulighed forsvinder her til sommer.

”Det er ikke meningen med reglerne, at man skal tage et strafområde ud af spil, og det gør vi jo her, hvor man kan slippe for at slå over søen i 3. slaget. Desuden kommer man også væsentligt tættere på green, og heller ikke det er i tråd med reglerne,” fortalte Lars på mødet.

 

Udvalgte tips og regler fra regelmøderne

Du lærer mest om reglerne, hvis du selv er til stede ved et møde, hvor du også kan stille spørgsmål til de ting, du er i tvivl om, men her kommer eksempler på nogle af de ting, regel- og handicapudvalget fremhæver på regelmøderne.

  • Der kommer næsten kun røde markeringer ved strafområder (fx søer og åer) – det giver mulighed for drop til siden, men som noget nyt kan man ved en å kun droppe ud til den side, hvor bolden gik ind. Hidtil kunne man vælge begge sider. Enkelte steder – fx ved søerne på hul 3, 4 og 5 – bliver gule markeringer sandsynligvis bevaret. Det betyder, at du kun må droppe bagud – ikke til siden og dermed slippe for at slå over søen i næste slag
  • Det er nu tilladt at fjerne løse naturgenstande overalt – også i bunkers
  • I turneringer kan man få tildelt strafslag for at starte for sent – men også for at starte for tidligt. Det giver bedst flow på banen, hvis man starter til sin rigtige starttid
  • Man skal nu droppe bolden fra knæhøjde – ikke fra skulderhøjde. Ved drop må bolden ikke trille ud af droppeområdet, som er én køllelængde
  • Det er maksimalt tilladt at søge efter sin bold i tre minutter, før du skal bruge din provisoriske bold eller gå tilbage. Hold øje med evt. spillere foran og bag dig allerede når du starter med at søge, så kan du lukke igennem med det samme

Du får mange andre tips, når du kommer til regelmødet – og ellers kan du orientere dig via de forskellige sider og links, der er øverst oppe.

Herunder kan du tilmelde dig som interesseret i at komme til et regelmøde i marts eller april.

Der blev hurtigt rift om pladserne til informationsmøder om de nye golfregler tirsdag den 5., 12. og 19. februar, arrangereret af regel- og handicapudvalget.

Spørgsmålet er, om der er interesse i endnu et møde?

Er du interesseret, så tilmeld dig listen herunder. Regel- og handicapudvalget vil så kigge på antal interesserede og vurdere, om der skal indkaldes til et ekstra møde.

Ja, jeg er interesseret i at komme til et møde om de nye golfregler, hvis der bliver arrangeret endnu et møde i klubhuset:

  • Hvis du har valgt dobbeltværelse, skal du her udfylde navn på din medrejsende.
    Pengene skal betales sammen med depositum for rejsen.
  • Her kan du skrive dit/jeres navne uden evt. mellemnavne, så alle på hjemmesiden kan følge med i, hvem der er tilmeldt turen.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Herunder kan du se antal interesserede til flere regelmøder. Der bliver senere sat konkrete datoer på disse ekstra møder – og så vil der komme konkret tilmelding til hver af disse møder.

Kan du ikke se din egen tilmelding, lige efter du har tilmeldt dig, gå ind på siden igen eller tryk F5 på dit tastatur.

Skriv dit/jeres navne (de bliver vist under tilmeldinger på hjemmesiden)