Regeltips i Roskilde

Hvordan bruger jeg lige golfreglerne, når jeg slår bolden ind i buskadset på hul 12 eller når bolden ligger på en sti?

Svaret er altid, at det kan du slå op i golfreglerne, men her får du en genvej til de mest almindelige situationer på vores egen bane her i Roskilde Golf Klub. Det er regel- og handicapudvalget, der med deres viden om banen stiller op med de enkle forklaringer på reglerne.

Vi starter med nogle enkelte huller som eksempler og hvis det bliver en succes, udvider vi med flere.

Du sl√•r sk√¶vt fra teestedet og bolden lander p√• stien mellem hul 7 og 8. Her siger lokalreglen, at du kan f√• “lempelse uden straf”. Det vil sige droppe bolden p√• gr√¶sset og s√• sl√• videre derfra, uden at det koster dig et ekstra slag.

Du skal finde det “n√¶rmeste punkt for lempelse”, ogs√• kaldet “referencepunktet”. Det n√¶rmeste punkt for lempelse bestemmes ved, at man placerer sine f√łdder s√• n√¶r ved stien, at man kan sl√• til en bold, der ligger udenfor stien og boldens placering er s√• “referencepunktet”.

Men p√• hvilken side af stien er “referencepunktet” – og hvordan dropper du s√•?

P√• billedet er bolden landet lidt til h√łjre for midten af stien. J√łrgen Lind√©lius og Hans Kristian Olesen st√•r p√• hver side af stien og har markeret “referencepunktet” for henholdsvis venstre og h√łjre side af stien. J√łrgens referencepunkt er lige udenfor stien, mens Hans Kristians er et stykke inde p√• gr√¶sset, fordi han ogs√• skal have plads til at st√• p√• gr√¶sset. Men det er kun tilladt at bruge det referencepunkt, der er t√¶ttest p√• der, hvor bolden ligger p√• stien, s√• selv om bolden ligger lidt til h√łjre for midten p√• stien, kan det godt v√¶re, at man skal spille p√• venstre side af stien.

Svar: Det er J√łrgen, der st√•r det rigtige sted. Afstanden mellem bolden p√• stien og de to referencepunkter p√• hver side af stien er kortere over mod J√łrgen til venstre end til Hans Kristian til h√łjre, selv om bolden ligger til h√łjre p√• stien. Derfor skal bolden droppes p√• venstre side.

Men hvor skal du s√• droppe? Ud fra referencepunktet m√• du droppe inden for en k√łlles l√¶ngde (fx en driver) uden at komme n√¶rmere flaget. Og her dropper du s√• p√• normal vis ved at lade bolden falde i kn√¶h√łjde. Bolden m√• ved droppet ikke ligge l√¶ngere v√¶k end en k√łlles l√¶ngde fra referencepunktet – g√łr den det, s√• m√• du droppe om.

Sl√•r du lidt for meget til h√łjre fra teestedet, s√• risikerer bolden at lande inde i r√¶kken af buske og tr√¶er, der st√•r mellem hul 12 og hul 18. Du kan oven i k√łbet risikere, at bolden lander s√• langt inde, at der er l√¶ngere end to k√łllel√¶ngder ud til gr√¶sset p√• begge sider. S√• hvad g√łr du s√•?

Her får du tips til at håndtere udfordringen med en bold, der er landet inde i buskadset.

Krav: For at droppe, skal du finde bolden. Kan du ikke det, s√• er der ingen anden udvej end at g√• tilbage og sl√• et ny bold fra, hvor du slog f√łr. Det er s√• dit tredje slag. Er du i tvivl, om bolden kan findes, er det derfor altid en god id√© at sl√• en provisorisk bold med det samme. S√• slipper du for at g√• tilbage, hvis du ikke kan finde den f√łrste bold.

Hvis du kan finde bolden, har du f√łlgende muligheder – med et strafslag:

1. G√• tilbage og sl√• en ny bold fra, hvor du slog f√łr
  2. Drop s√• langt tilbage, som du √łnsker, i en lige linje fra der, hvor bolden ligger i buskadset i retning mod flaget
  3. Drop to k√łllel√¶ngder til siden – dette er sandsynligvis kun en fordel, hvis du p√• den m√•de kommer ud p√• gr√¶sset igen

Yderligere forklaring til punkt 3: S√¶t en tee, hvor bolden ligger. S√¶t derefter en tee to k√łllel√¶ngder fra bolden – til siden og bagud.

I denne halvcirkel Рaltså ikke nærmere flaget Рskal du droppe.

P√• billedet har J√łrgen Lind√©lius valgt at droppe efter punkt 2, alts√• s√• langt tilbage, at han kan sl√• tilbage p√• fairway. Han har m√•lt en k√łlles afstand til venstre, til h√łjre og bagud i forhold til det “referencepunkt”, p√• linjen, han har valgt, og dropper s√• inden for denne halvcirkel.

Herunder kan du finde links til golfreglerne og se videoer:

Golfreglerne

Golfreglerne er blevet forenklet, men der er stadig meget at holde styr p√•. Det er muligt at k√łbe b√łger med alle golfreglerne, men ogs√• sm√• praktiske lommeb√łger med de mest almindelige regler let forklaret i tekst og billeder. I sekretariatet i klubben har de to let-tilg√¶ngelige b√łger til salg til henholdsvis 20 og 40 kr.

Her på siden kan du finde en række videoer inden for en række temaer. Det er tv-kommentator Henrik Knudsen, der gennem årene har lavet en hel del regelindslag, der fortæller om reglerne. Videoerne er lavet med udgangspunkt i de regler, der gælder fra 1. januar 2019.

Videoerne er lavet i samarbejde med Dansk Golf Union Рdu kan også finde dem på www.golf.dk.

Her er et link en online-udgave af golfreglerne.

Her kan du finde et link på Dansk Golf Unions hjemmeside til golfreglerne som app.

J√łrgen Lindelius
Formand, klubdommer og ansvarlig for regler
lindelius@pc.dk
Tage J√łrgensen