- Spil med tempo
- Start til tiden, ikke før – og hold tiden på scorekortet
- Vær klar, når det er din tur – spil Ready golf
- Stil bag'en rigtig – og notér slag ved næste hul
- Luk igennem – sådan gør du
- Mange tips til hurtigt spil
Golf tager tid – og vi skal ikke haste os igennem – men det kan godt lade sig gøre at spille med tempo uden der er nogen, der skynder sig. På denne side får I nogle tips til at spille lidt smartere, så alle sparer nogle minutter på alle huller og alle på banen (både høj- og lavhandicappere) får en god runde.
Vi prøver at fokusere på de råd, der giver bedst mening og kan skabe størst forandring, men der er en lang række punkter, der alle kan sikre bedre flow, og dem kan du også læse om.
Mål for en runde: Fire timer og et kvarter
På scorekortet kan du tydeligt se din tid for udslag på alle huller. Det er vores mål – og det giver samlet en runde, der tager fire timer og et kvarter. Det er fint, hvis det går hurtigere, men det er ikke et mål i sig selv. Men det må ikke gå langsommere – og det er derfor, vi nu sætter fokus på, hvad vi alle kan gøre for at spilde mindst mulig tid på hvert hul.
Her kan du læse fire korte råd til “Hurtigere golf – bedre golf” i en folder fra Dansk Golf Union.
Her kan du læse om Dansk Golf Unions kampagne, “Spil med tempo”.
Tegningen med et glimt i øjet her på siden er produceret af vores “klub-tegner”, Jan Hoffmeyer. Her kan du se siden med hans månedlige streg.
Det første, du skal gøre, når du slår ud på første tee, er at bevare tålmodigheden.
Slå ikke ud, før det er din udslagstid og lad være med at slå ud før, selv om de forangående er langt fremme. Du kommer alligevel hurtigt op i nærheden af dem, og så skaber det kø med det samme. Så vent med at slå ud til uret viser, at det er jeres udslagstid. Det giver en roligere runde både for jer og for dem, der er foran.
Efter udslag gælder det så om at holde et pænt tempo hele vejen rundt. På scorekortet står der et tidspunkt ud for hvert eneste hul – det er det tidspunkt, du skal være på de enkelte huller for ikke at gå for langsomt. Holder den tid, giver det en runde på fire timer og et kvarter – og længere må det ikke tage. Der kan jo forekomme kø, og da du ikke selv er herre over eventuel ventetid, skal kampagnen derfor sætte fokus på, at vi alle skal arbejde på at holde tiden, der står på scorekortet.
Vi kan spare rigtig meget tid, hvis alle er klar til at slå til bolden, når det er vores tur. Derfor har Dansk Golf Union lanceret det, de kalder “Ready Golf”. Det betyder ikke, at vi skal stresse vores slag, men blot at vi hver især skal være klar ved vores egen bold i stedet for passivt at kigge på, at de andre slår uden selv at have forberedt os.
Så tænk over, hvad du vil slå med, mens andre er i gang med at slå. Undgå flere prøvesving og andre tidskrævende rutiner og lad være med at markere bolden på green, hvis du er så tæt på hullet, at du lige så godt kan putte den i med det samme.
Aftal med de andre inden runden, at I spiller “Ready golf” – og at det blandt andet betyder, at I slår ud, når I er klar – også selv om det ikke helt passer med den rigtige rækkefølge. Gå fx på kompromis med reglen om, at det er den, hvis bold er længst væk fra flaget, der skal slå først. Er hun ikke klar, så slår en af jer andre. Det samme gælder udslag fra teestedet.
Se plakaten om at spille “Ready golf”.
Sørg for at stille din bag/vogn, så du ikke skal gå unødige skridt. Det gælder både, når du leder efter bolde ude på banen, men ikke mindst oppe i nærheden af green. Stil din bag på et sted, som er på vejen mod næste teested – og gør det, inden du går hen og putter.
På den måde kommer I hurtigere væk fra green – til gavn for det næste hold på banen.
Når I er færdige på hullet, så gå straks mod næste teested og lad den første slå ud. Først efter udslag – eller ved ventetid inden/efter dit eget udslag – skal du skrive scoren fra sidste hul.
Denne ændring alene kan spare jer for ca. to minutter pr. hul – svarende til over en halv time på hele runden.
Se plakaten om at stille bag’en rigtigt og notere score ved næste hul.
I Roskilde Golf Klub har vi ikke bestemte krav til, hvornår man skal lukke igennem og hvornår man ikke skal. Det handler om pragmatisk at se på, hvordan situationen er på dagen.
Er der en hurtig bold i hælene på dig, så luk endelig igennem, hvis der er luft længere fremme. Men vi skal ikke presse hold igennem, hvis der ikke er luft og tætpakket på alle efterfølgende huller.
Sådan lukker du igennem
Det er ofte smart at lukke igennem på par 3 huller. Slå ud, når I kommer til teestedet og lad så det efterfølgende hold slå ud sammen med jer. Gå sammen op mod green, og lad så det andet hold putte færdigt og gå videre, inden I spiller videre. På den måde kommer holdet bagfra hurtigt igennem uden at det generer jer ret meget.
Er I på et par 4 eller par 5 hul og har problemer med at finde en af boldene, så vink igennem, så det næste hold på teestedet kan slå ud. Herefter følges I ad til green og følger så fremgangsmåden fra par 3 hullet, altså lader det hurtige hold putte færdigt og gå videre, inden I spiller hullet færdigt.
Husk, at når I har vinket igennem, fx fordi I ikke kan finde en bold, så skal I holde fast ved at lukke igennem, også selv om I hurtigt finder bolden.
Se plakaten om at lukke igennem.
Herunder kan du se en video om at lukke igennem. Videoen er produceret af Hornbæk Golfklub og vi har fået lov at vise den.
Mange klubber har lange lister over, hvad man kan gøre for at komme til at spille hurtigere runder.
Vi gengiver en række forslag herunder – men frem for at informere bredt ud om dem alle, har vi valgt at sætte fokus på de få, der med en koncentreret indsats fra alle kan få størst betydning for et hurtigere spil.
Her er en lange række tips til hurtigt spil:
- Start ikke på hul 1, før holdet foran er oppe på green
- Vær altid parat til at slå, når det er din tur, og gå frem til din bold i stedet for passivt at være tilskuer til medspillernes slag
- Undgå flere prøvesving og andre tidskrævende “rutiner”
- Hold øje med din egen og dine medspilleres bolde. Gør det til en vane at finde et pejlemærke for, hvor en bold gik ind i rough eller blandt træer. På den måde begrænser I det areal, I skal lede i
- Slå din egen bold først og hjælp så bagefter andre med at finde deres – ikke omvendt
- Gå rask til mellem slagene
- Hold trit med bolden foran
- Hjælp andre med at rive i bunker, hvis det kan gøre spillet hurtigere.
- Når du kommer til green, så stil din bag/vogn på et sted, som er på vejen mod næste teested – før du putter. Tag evt. en medspillers bag med, hvis det kan spare tid for ham/hende
- Lad de professionelle om at studere puttelinier i en evighed fra alle mulige vinkler
- Lad være med at markere bolden på green, hvis du er så tæt på hullet, at du lige så godt kan putte den i med det samme.
- Saml op, hvis du ikke kan få point, når du spiller stableford
- Vink efterfølgende bold igennem, hvis I ikke umiddelbart kan finde en af jeres bolde. Man må ifølge golfreglerne højst lede tre minutter efter en forsvunden bold, men bør ikke lade efterfølgende spillere vente mere end et halvt minut, hvis man ikke umiddelbart kan finde sin bold, når man er kommet frem til stedet, hvor den formodes at ligge
- Har man vinket igennem, kan dette ikke tilbagekaldes, selv om man finder sin bold
- Man bør uden opfordring vinke en efterfølgende bold igennem – uanset om det er en 2-, 3-, 4-bold eller en singlespiller – hvis ens bold har et tomt hul foran sig. Hvis en gruppe ikke har tabt et helt hul, men det er klart, at gruppen bagved kan spille hurtigere, bør den opfordre den hurtigere spillende gruppe til at gå igennem.
- Notér scores på næste teested og ikke på eller lige ved green, når I har puttet færdigt. Den, der har honnøren, venter med at notere scores til han/hun har slået ud
- Spil en provisorisk bold, hvis der er risiko for, at din bold er tabt andre steder end i en vandhazard eller er out-of-bounds
Udover disse råd er der også andre områder, der kan ændres for at sikre et godt flow på banen. Det er fx beslutninger om, hvor lang tid der skal være mellem starttiderne, hvordan banen er indrettet, skiltning og lignende. Bestyrelsen, baneservice, sekretariat, baneudvalg og greenkeeperne arbejder sammen om at finde den rigtige balance mellem alle disse beslutninger, for hver beslutning har både en positiv og en negativ side. Fx kan man godt fjerne al rough på banen for at gøre det nemmere at finde bolden, men er det så rigtig golf? Man kan også øge antal minutter mellem hver starttid, men så bliver der plads til færre – og vi mangler i forvejen tider…