Udvikler banen og investerer i nye maskiner

Mange golfspillere bruger ofte undskyldningen, at de skal have nyt udstyr for at spille bedre. Det er sikkert også rigtigt i nogle tilfælde… Nu har den tendens bredt sig til klubbens greenkeeperstab – men med en lidt mere faglig baggrund (hvis man kan være bekendt at udtrykke det på den måde).

Kort fortalt: 2024 bliver året, hvor greenkeeperne fornyr mere af deres udstyr, end de har gjort i mange år.

Det kom frem på klubbens informationsmøde torsdag den 15. februar 2024. Her fortalte chefgreenkeeper Nick Bosholdt om planerne for udvikling af klubbens to baner og øvrige område i 2024 – og øverst på prioritetslisten står en række nye maskiner.

”I en årrække har vi haft den strategi at købe brugte maskiner og efterfølgende reparere dem, når de gik i stykker. Det kan gå i et stykke tid, men nu er vi i den situation, at mange af vores maskiner er nedslidte. Fx var vores nyeste greenklipper 23 år gammel. Derfor er jeg glad for at kunne fortælle, at bestyrelsen har givet grønt lys for, at vi i år bruger nogle ekstra penge på fornyelse af vores maskinpark,” lød det fra Nick Bosholdt, der gennemgik de kommende nyanskaffelser.

 

Ikke støjende maskiner

”Udover en ny greenklipper har vi planlagt indkøb af en ny roughklipper, en ny bunkerrivemaskine, en ny boldsamlerbil og en blæsermaskine til greens. Flere af dem bliver på el, der ikke støjer så meget. Det er en fordel for både greenkeepere, spillere og ikke mindst naboer, som slipper for støjen. Det kommer også til at give os noget mere fleksibilitet i forhold til, hvor vi arbejder, da vi i dag har nogle restriktioner på, hvor vi tidligt vi må starte med at køre for ikke at genere de nærmeste naboer. Desuden er der specielt ved blæsemaskinen også noget tidsbesparelse i det, da vi i efterårssæsonen bruger mange timer på at blæse blade – noget maskinen klarer meget hurtigere. Og så kan vi bruge tiden på noget andet.”

Nick fortalte om planerne for 2024, som har to hovedfokusområder, opretning af bunkers og udvidelse af de mindste teesteder.

”Vi har som mål at sikre, at vi kan forlænge sæsonen både forår og efterår med spil fra rigtige teesteder, hvis nogle af vores mindste teesteder bliver gjort større og dermed giver os bedre mulighed for at sprede udslagsstedet hen over sæsonen. Derfor er det planen at udvide teestederne på hul 4, 5, 7 og 8. Det er et arbejde, der først går i gang til efteråret. Det skyldes, at teestederne helt skal jævnes og efterfølgende bygges op igen fra bunden,” sagde Nick og tilføjede:

”Bunkerkanter og sandet i bunker er også nogle af de områder, flest spillere har kommentarer til i vores medlemsundersøgelse, Golfspilleren i centrum, så det er naturligvis et fokusområde for os. Tidligere har vi ordnet bunkerne i rækkefølge, men med de mange, vi har, går der flere år, inden vi kommer hele raden rundt. Derfor har vi skiftet strategi, så vi hele tiden ordner dem, der er værst, det vil sige har de største kanter eller dårligste sand.”

Flere af medlemmerne på infomødet nævnte bunkers, der efter deres mening trænger til en kærlig hånd, fx bunkeren ved drivingrange og højre greenbunker på hul 3 på Store Skjold banen.

 

Fantastiske boldsamlere

Nick nævnte også, at der vil blive drænet ved greenen på hul 2 på Skjoldungen, da især højre side af forgreen er meget våd.

Der blev spurgt ind til robotter – både som fairwayklippere og som boldopsamlere på drivingrange.

Nick Bosholdt svarede:

”Vi er klar over, at robotklippere også kunne være en god løsning for os, men i første omgang har vi valgt at lurepasse lidt og se på de erfaringer, som andre klubber høster. Vi har fx en udfordring med en masse åer, der går på tværs og vil gerne se, hvordan det bliver løst andre steder, inden vi selv kaster os ud i et forsøg.”

”Omkring boldopsamling med robotter på drivingrange, så kan jeg lige så godt være ærlig og sige, at det er en svær beslutning at skulle bruge en masse penge på noget, der er gratis for os i dag. Vi har en løsning med en flok fantastiske boldsamlere, som jeg er rigtig glade for – og en robotløsning koster altså en masse penge, som vi hellere vil bruge andre steder, nu hvor vores nuværende ordning fungerer så godt, som den gør.”

 

Væn jer til mindre sprøjtning

Solveig Kaas spurgte til, om der også i år har været fugleskader på fairways, som det var tilfældet sidste vinter og Thomas Korsgaard spurgte lidt selvironisk om prognosen for at udrydde kløver og andet ukrudt på fairways, som herreklubbens ”eksperter” snakkede om på terrassen om onsdagen i sæsonen efter spillet.

”I år har der ikke været de samme fugle-hakke-skader på fairways, primært fordi det har været så vådt. Og med hensyn til ukrudt så går udviklingen kun en vej og det er færre tilladelser til sprøjtning og det er den virkelighed, vi skal indrette os under. Og det er nok også meget fornuftigt at efterlade vores jord i en god stand til de generationer, der kommer efter os. Når det er sagt, så har Dansk Golf Union brugt mange penge og timer på forskning i behandling af fx græssygdomme. I år har vi fået lov til to gange på en sæson at behandle for ”dollarspots” på greens og forgreens. Det dækker ikke hele sæsonen, men er absolut bedre end ingenting. Sådan bliver det langt fra med bellis, som når den blomstrer ligner en golfbold på afstand og derfor er til irritation. Her har vi kun tilladelse til at sprøjte med en dosis, der dækker én enkelt fairway.”

Nick fortalte til sidst, hvor stor en succes dræningen af drivingrange har været.

”Med de store mængder nedbør, der er kommet i vinteren, så ville vi uden dræning have været nødt til at lukke drivingrange i tre måneder. I stedet kan vi holde åbent, fordi vandet bliver ledt væk, så det har været et rigtig godt projekt. I vores nye vandudvalg kigger vi på, om vi på nogen måde kan opbevare og genbruge alt det vand, vi får ledt væk, for vi har jo et stort problem med, at vi i perioder har alt for lidt vand og i andre perioder har alt for meget.”.

Også denne del af mødet blev afsluttet med en bemærkning til greenkeeperne fra Tutter Blume, der sagde: ”Der kommer ofte kritik og spørgsmål om det alt muligt – også fra mig, men jeg vil bare sige, at vores nye 9-huls bane er superfed. Den er sjov og spændende at spille. Det er virkelig flot arbejde – tak.”

På billedet øverst er det klubbens nye el-greenklipper.

Læs mere: