Banestatus for 2023 og ny støjsvag greenklipper

Det er sjældent, to sæsoner ligner hinanden – og 2023-sæsonen har da med greenkeepernes øjne også været usædvanlig på flere måder. Her kan du læse om, hvad der greenkeeperne har haft gang i og hvad der er målet at nå i de kommende måneder.

Først og fremmest har greenkeeperne gang i at reparere skader fra en svampesygdom, der rammer rigtig mange af landets golfbaner og som desværre nu også er kommet til Roskilde med fuld power. Det er sygdommen ”dollarspot”, som laver huller på greens og forgreens.

”Vi har igen fået dollarspots på en hel del af vores greens for 3-4 uger siden og lige nu er det meget slemt, så kvaliteten af greens er vi ikke så stolte af i øjeblikket. Imidlertid er dollarspot meget svær at bekæmpe,” fortæller chefgreenkeeper Nick Bosholdt.

Herunder kan du se en film om dollarspots fra Dansk Golf Unions hjemmeside:

 

Greenkeeperne prøver på forskellig måde at løse problemet – fx har de på green 10 på Store Skjold flyttet 75 dollarspot-huller inde på selve greenen og erstattet dem med græs fra forgreen. Det er et meget omstændeligt arbejde og der er ingen garanti for, at dollarspot ikke kommer tilbage på greenen.

Herunder kan du se en video, hvor 1. greenkeeperassistent, Morten Andersen, flytter dollarspotområder væk fra midten på green 8 på Store Skjold:

 

Vejrmæssigt har 2023-sæsonen været usædvanlig – og lige nu vokser græsset voldsomt, selv om det burde være i gang med at gå lidt i dvale.

”Vi havde et forår, uden der var ordentlig vækst i græsset. Det blev varmere og varmere, men vi fik ikke noget vand. Så kom der pludselig overdrevet meget vand samtidig med, at vi havde gødet for at få gang i græsset igen og det fik bogstaveligt talt naturen til at springe i luften med det resultat, at vi har haft en rigtig flot bane i lang tid. Vi har aldrig før klippet så meget græs, som vi har i år – og det er forsat her langt ind september og oktober. Egentlig burde vi bruge kræfterne på mange af de andre baneforbedringer, vi har på listen, men græsklipning har taget mange ekstra timer her i efteråret,” siger Nick Bosholdt, der dog håber, at der snart bliver tid til den opgave, der efter daglig pleje står øverst på listen, nemlig genopretning af bunkers.

 

Ny lydsvag maskine

”Vi har nogle bunkers, som trænger til renovering, og dem går vi i gang med nu. Vi tager dem i rækkefølge med de værste først og håber at nå en del i de kommende måneder. De første vil være venstre bunker på hul 1 på Skjoldungen og højre bunker på hul 1 oppe ved green på Store Skjold.

Og apropos greens, så har klubben fået en ny og helt moderne greenklipper. Den kan nogle flere avancerede ting i forhold til den gamle klipper, fx justering af klippehastigheden, som har betydning for hvor hurtigt bolden skal rulle og derfor bliver klipningen mere nøjagtig.

”Når det er sagt, så går det her i Roskilde også ud på, at vi skal sikre den helt rigtige rullehastighed. Når de professionelle spiller, hører man i fjernsynet ofte om, at bolden ruller helt op til 12-13 stimpmeter, som er måleenheden for rul. Så hurtigt kommer vi aldrig op i Roskilde – og det giver heller ikke nogen mening. Vi har flere greens, hvor bolden simpelthen vil rulle af greens, fordi greens hælder så meget, og så er spillet hverken retfærdigt eller medvirkende til en god oplevelse. Tænk bare på green 3, 4 og 8, som i forvejen er svære,” siger Nick.

Den nye maskine har en anden kæmpestor fordel – den er elektrisk og derfor lydløs. Det betyder både noget for os golfspillere, men i høj grad også for golfbanens naboer. Nu er det faktisk muligt at køre med greenklipperen i de tidlige morgentimer, hvor vi ellers har en aftale med naboerne om ikke at køre med maskiner på grund af larmen.

Her kan du se en video med den nye greenklipper:

 

I 2024 vil de to største projekter være fortsat renovering af bunkers + etablering af større teesteder på den række huller, fx par 3 hullerne 5 og 7. Større teesteder giver bedre mulighed for at flytte rundt på udslag og dermed bedre muligheder for jord- og græspleje.

”På vores nye 9-huls bane, Skjoldungen, har vi heldigvis fået lavet store teesteder fra starten, og det fungerer rigtig godt. I det hele taget er jeg meget tilfreds med Skjoldungen – ikke mindst med greens. De er gode og har fået en passende størrelse, så banen fremstår harmonisk. Vi har haft lidt udfordringer med græsset på teestederne, der i perioder har haft en underlig farve, men det er ikke ualmindeligt, at man oplever den slags, når ting er nyanlagt.”

Her kan du se et foto af hele greenkeeperstaben. På billedet mangler greenkeeperhjælper Rene Clemmensen, men ellers er de øvrige på plads:

Johnny Andersen (greenkeeperhjælper), Hans Henrik Hagelund (greenkeeper), Morten Andersen (1. assistent) Peter Lundberg (mekaniker), Nick Bosholdt (chefgreenkeeper), Josefine Andersen Kold (greenkeeper) og Martin Jægerskou (greenkeeperelev).