Jacob er caddie for dansk topspiller på DP World Tour

Hvad gør du som spiller og caddie, når du står i en stor turnering, har klaret dig godt – og så knækker driveren på sidste hul i tredje runde og I slutter dagen med en 8’er?

Her er der virkelig brug for mental styrke, og Jacob Szöts fra Roskilde Golf Klub er både glad for og stolt over at kunne sige, at den situation blev tacklet med et grin, da den opstod på Ras Al Khaimah banen i Forende Arabiske Emirater i forbindelse med en DP World Tour turnering i februar tidligere i år.

Jacob er caddie for prospilleren Marcus Helligkilde, som er kommet rigtig godt fra start i 2023 – med Jacob som makker.

”Driveren knækkede simpelthen, da Marcus slog ud – og det var nærmest det værste hul, det kunne ske på. For dels landede bolden kun 30 meter fremme i vandet. Så måtte vi droppe og slå til siden, for uden driver kunne man ikke nå over vandet, så det endte med, at vi måtte hakke os frem og gik fra hullet med en 8’er. Det var selvfølgelig ikke så godt, men alligevel grinede vi af det – så meget at nogle af de andre spillere og caddier undrede sig. ”Hvordan kan I grine af det?” spurgte de og det kan jo også lyde mærkeligt, men det er vores måde at komme videre på,” siger Jacob, der fortæller, at situationen siger meget om den måde, han og Marcus har valgt at gå til opgaven på.

”Vi vil have det sjovt, når vi spiller. Vi er på 100 procent i de omkring 40 sekunder, det tager at forberede og slå et slag, men i den øvrige tid er vi afslappede og har det sjovt. Vi har besluttet, at det er sådan, vi vil have det. Og måske netop derfor kunne vi vende modgangen på hul 18 med den knækkede driver til næste dag at gå otte under par på de første 10 huller,” siger Jacob og tilføjer:

”Der er andre spillere og caddier på touren, der først har det sjovt, når de gode resultater kommer – og så kan der jo nogle gange være langt imellem. Vi har en anden tilgang, nemlig at have det sjovt hele tiden, for så tror vi på, at resultaterne følger med.”

Jacob rejser verden rundt som caddie for Marcus Helligkilde og har gjort det siden 30. juni 2022, hvor han debuterede ved Irish Open. Eller i hvert fald næsten debuterede. Året forinden havde han prøvet at være caddie for Marcus i Sydafrika, men på samme tidspunkt var han selv i gang med en bachelor i logistikøkonomi og de to ting kunne ikke passe sammen, så det var først i 2022, at Jacob sagde ja, da Marcus igen spurgte. Det har han ikke fortrudt.

 

Et privilegeret liv

”Det er virkelig fedt at rejse rundt i verden. Vi har et bureau, der hjælper os med flybilletterne, og da vi næsten altid bliver kørt til og fra lufthavnen af turneringsarrangørerne, så oplever vi hverdagene som meget ukomplicerede. Vi får maden serveret, har adgang til både fysioterapeuter og massage og har derfor ikke meget praktisk at skulle tænke på. Det er en meget privilegeret tilværelse, som jeg nyder lige nu – og heldigvis går det godt.”

”Marcus er startet 2023-sæsonen rigtig godt. Vi har klaret cuttet i fire ud af fem turneringer. Han spiller godt og stabilt, så jeg håber og tror på, at han nok skal få en sejr i år,” siger Jacob.

Pudsigt nok var den ene turnering, hvor Marcus ikke klarede cuttet, Thailand Open i uge 7 – som Thorbjørn Olesen endte med at vinde og hvor Nicolai Højgaard også var med i førerbolden. Her endte Jacob og Marcus med at tage et par feriedage i stedet for at ombooke de oprindeligt planlagte flytider, og derfor stod de sammen med de andre danske spillere og caddier på hul 18 og hældte champagne ud over Thorbjørn, da han havde puttet i hul og suverænt vundet turneringen.

Dagen efter stod han så i dansk regnvejr i vores klubhus i Roskilde og hjalp Lasse og Emil i shoppen med at sætte en reol op. Nu er der pause i 5-6 uger, inden passet igen skal frem til de næste destinationer ude i verden.

Jacob har boet i Roskilde i mange år. Han har gået på Skt. Josef Skole, Himmelev Gymnasium og på Roskilde Handelsskole. Hans mor bor også stadig her i byen, mens hans far bor i Tyskland – og er i øvrigt også en mere end habil golfspiller. Far Jan har et handicap på ca. 2, mens Jacob har + 0,1. Derudover har Jacobs far faktisk også prøvet at være caddie i nogle enkelte turneringer med en stor succesrate. Han har været caddie både for Marcus Helligkilde (som Jacob er caddie for nu) og for John Axelsen – med to sejre ud af tre som resultat, så Jacob har noget at leve op til 😊.

Men når nu Jacob selv har så lavt en handicap, hvad er så egentlig forskellen mellem ham selv og Marcus og de øvrige professionelle?

”Den er stor,” lyder det hurtigt fra Jacob.

”De professionelles dårlige slag er væsentligt bedre end vi andres dårlige slag og de har også væsentligt flere gode slag end os andre. Den største forskel ligger imidlertid i putning og wedgeslag i form af evnen til at komme ind og i, hvis man ikke rammer green i ”regulation,” siger Jacob, der i også spiller med på hold i Roskilde, i 2022 på 2. holdet. Caddie-tjansen gør imidlertid, at det nok ikke bliver til kampe i år.

 

Neutral fokus og positivitet

I starten af caddie-jobbet kunne Jacob ikke gøre andet end at gå med, men efterhånden som han har fået lidt mere erfaring, snakker han og Marcus lidt mere taktik, køllevalg og lignende.

”Men min fornemmeste opgave er at holde Marcus i godt humør og sørge for, at vi holder fokus på de rigtige tidspunkter. Vi prøver også at holde os lidt neutrale på runderne – altså ikke juble for meget over de gode slag og lave scores, for fra andre spillere kan vi se, at dem, der jubler højest, når det går godt, også bliver mest sure over de dårlige slag, og der vil vi nødigt hen,” siger Jacob, der i starten selv godt kunne blive lidt nervøs, når det blev spændende. Nu er han betydeligt mere afslappet.

”Vi prøver at sætte tingene lidt i perspektiv. Skulle der komme et dårligt slag, så er det kun et ud af rigtig mange på en runde – og en dårlig turnering er også kun en ud af rigtig mange. På den måde slipper vi for at tage de dårlige slag med os. Vi prøver hele tiden at nulstille, inden det næste slag skal slås. Det gav pote, da driveren knækkede og forhåbentlig kommer det til at betyde, at vi får en rigtig god sæson.”

Hvor længe samarbejdet varer, er uafklaret.

”Vi har lavet en aftale om, at vi stopper den dag, hvor en af os ikke længere synes, det er sjovt, men her er vi ikke endnu. Slet ikke.”

Billederne er Jacob på terrassen, sammen med Marcus, Jacob i bunker på hul 13 i forbindelse med klubmesterskaberne i 2021 og Jacob sammen med en gruppe juniorer til noget short game træning.