Gode råd til at spille Skjoldungen

Hvordan skal du som begynder og højere handicappet spille Roskilde Golf Klubs nye bane, Skjoldungen? Det får du nogle tips til her, ligesom alle – også lavhandicapperne – får lidt at vide om banen, nu da den er åbnet og klar til spil.

”Generelt er banen lavet, så den er nem og hurtig at spille. Det er altså ikke en bane, der skal gøre det sværest muligt for spillerne med lavt handicap. Men derfor er der alligevel nogle udfordringer og jeg er sikker på, at begynderne får masser af udfordringer – og det kan vi andre også få, da vind og højdeforskelle har stor betydning,” fortæller chefgreenkeeper Nick Bosholdt.

Nick tog protræner Lasse Frølich Kristensen en tur rundt på banen inden åbningen for at få Lasse til at give nogle spilletips til begynderne på de enkelte huller.

Herunder kan du se både Lasses og Nicks bemærkninger til de enkelte huller + nogle generelle betragtninger om banen som helhed.

Lasses første indtryk tager vi lige med det samme:

”Wau – her er en flot udsigt” – efterfulgt af ”det er blevet en fed bane”.

”Det er blevet en flot golfbane, som er fantastisk til at spille sig ned i handicap på. Der er gode teesteder og dejligt store og velplejede greens. De fleste huller er ikke så lange, men der er alligevel masser af udfordringer for begynderne,” siger Lasse.

Nick takker for rosen og siger på vegne af både sine egne medarbejdere og entreprenøren Hovholm, at han er stolt over resultatet og håber, at banen bliver taget godt imod af medlemmer og gæster.

”Vi vil nu langsomt udvikle banen fx omkring nogle buske og træer, der bliver plantet til efteråret, og så vil vi naturligvis holde øje med, hvordan spillet går. Vi har klippet fairways, rough og semirough til, så det er mest fair for spillet, men vi glæder os naturligvis til at se, om det, vi har planlagt, passer til når banen bliver brugt,” lyder det fra chefgreenkeeperen, der tilføjer, at spillerne i starten skal være klar over, at greens vil være langsommere end på 18-huls banen.

”Det er selvfølgelig, fordi det er helt nye greens. De vil gradvist komme op i hastighed, men i starten vil de opleves som markant anderledes end på Store Skjold. For at gøre det ensartet på alle huller er vi ved at sætte klippehøjden op på hul 1, som jo er en gammel – og hurtigere – green og så sørger vi løbende for at tilpasse hastigheden, så alle ni huller er nogenlunde ens,” fortæller Nick Bosholdt og tilføjer:

”Vær opmærksom på, at der enkelte steder stadig kan ligge nogle sten, der er kommet op af jorden. Vi har godt nok samlet mange sten op og græsset vil på sigt sørge for, at der ikke kommer flere sten op, men i år kan det godt forekomme.”

Og så over til en gennemgang af de enkelte huller på Skjoldungen:

 

Hul 1 – par 3 (Tee 25 = 71 meter, tee 30 = 92 meter)

Hullet er det normale hul på den gamle par 3 bane, dog med to nye teesteder.

De to teesteder er placeret, så tee 30 har en lidt sværere adgang til green med bunkeren foran – lidt afhængig af, hvor flaget står.

Lasse: ”Her vil en begynder typisk slå kort mellem bunkerne, så der er et nemt chip ind mod flaget i næste slag. Hvis man tager chancen og slår langt, så er risikoen for at lande i bunkers stor og vi ved bare, at begyndere har svært ved at slå op af bunkers. Det koster ofte ekstra slag at lande der.”

Nick: “På dette hul er der røde pæle til venstre. Det betyder, at hvis du slår bolden derind, så kan du droppe inden for to køllelængder – ikke nærmere flaget – fra det sted, hvor bolden røg ind. Det koster et strafslag, men det gør det også, hvis du skal slå en ny bold fra teestedet.”

 

 

 

Hul 2 – par 4 (Tee 25 = 225 meter, tee 30 = 261 meter)

Her skal der slås ned ad bakken – lidt til venstre, da der rough og out of bounds til højre og en sø længere nede. Herefter kommer åen som udfordring og evt. krat, hvis du er kommet alt for langt til venstre i dine første slag.
Lasse: ”Hold bolden lidt ude til venstre kort af bunkeren og slå derfra ned foran åen, så det er nemmest muligt at komme over til greenen. Her kan man som begynder komme ud af mange vanskeligheder, hvis man spiller lidt taktisk.”

Nick: ”Når man står på teestedet, skal man være opmærksom på, om der er spillere, der slår op mod greenen på hul 8, der ligger forholdsvis tæt på teested 2. Mange vil måske spørge, hvorfor vi ikke har lagt green 8 lidt længere væk, men det skyldes sikkerhedshensyn. Der går nemlig en offentlig sti langs hul 8, som vi ikke må komme for tæt på.”

 

 

 

Hul 3 – par 3 (Tee 25 = 65 meter, tee 30 = 65 meter)

Her går det op ad bakke – meget op ad bakke. Hullet er rated som banens letteste, fordi det er banens korteste, men kort er ikke altid nemt, så den rating kan godt blive ændret ved en senere gennemgang af Dansk Golf Union.
Lasse: ”Både vind og højdeforskel spiller en stor rolle på det her hul. Slår du bolden højt op i luften, så slå hellere lidt for langt end for kort, for ellers er der risiko for, at bolden triller et godt stykke tilbage. Netop fordi det går så meget op ad bakke, skal du gå et eller to numre op i jern. Altså i stedet for fx et 9-jern, som en begynder måske vil bruge, så slå en 8’er eller 7’er.”

Nick: ”På greenen er der stadig lidt spor efter de huller, som områdets dyr gravede i vinters. Vi har brugt meget tid på at reparere hullerne og det skal nok ende med at blive godt, men på tre greens bliver vi nødt til at lave nogle blå markeringer, der betyder, at du som spiller må droppe bolden uden om, hvis området ligger mellem bolden og flaget.”

 

 

 

Hul 4 – par 3 (Tee 25 = 98 meter, tee 30 = 128 meter)

Et hul med bred fairway og en bunker i venstre side foran green.
Lasse: ”Her er det en klar fordel at slå bolden til højre for at undgå bunkeren foran green i venstre side. I det hele taget gælder det overalt på banen at slå derhen, hvor du får det bedste næste slag.”

Nick: ”Også på dette hul har vi haft udfordringer med gravende dyr, så her bliver der også blå markeringer på green, som man kan droppe til siden, hvis man ønsker det. Vi placerer dog i starten flaget på en sådan måde, at det beskadigede område kommer så lidt i spil som muligt.”

 

 

 

Hul 5 – par 4 (Tee 25 = 300 meter, tee 30 = 330 meter)

Banens længste hul. Her er der rough i højre side, der er værd at holde sig væk fra. Er du uheldig og slår bolden ind på nabomarken, så er det strengt forbudt at gå derind og hente bolden. Det er aftalt med nabomarkens ejer.

Nick: ”Her er der placeret to bunkere, som man kan sigte efter. De ligger meget tæt – men det er med vilje, for erfaring siger, at når sigtelinjen er snæver, så slår spillerne mere lige, og det er der brug for på dette hul.”

Lasse: ”Bunkerne ligger 170 meter ude og vil ikke være i spil for begynderne. De vil slå kort af bunkerne og derefter hen mod greenen i næste slag. Oppe ved greenen er der igen en bunker til højre, så også her skal man være taktisk med retningen.”

Nick: ”Der er også en bunker til venstre ikke helt oppe ved greenen. Den er mest placeret der for at beskytte mod bolde i retning mod teestedet på hul 6. Bag greenen er der rough og vi vil holde øje med spillet for at finde ud af, om roughen skal fylde lidt mindre der.”

 

 

 

Hul 6 – par 3 (Tee 25 = 94 meter, tee 30 = 130 meter)

Også her er der en mark på højre side, hvor det ikke er tilladt at gå ind og hente vildfløjne bolde.

Lasse: ”Det er et af de nemmere huller, hvis man igen holder til højre for at undgå bunkeren. For en begynder er at bunkerslag altid svært og mange må helt opgive at score point, når de lander i bunkeren. Det er noget, der skal trænes, for når man kan, er et bunkerslag faktisk ikke så svært.”

 

 

 

 

Hul 7 – par 3 (Tee 25 = 82 meter, tee 30 = 116 meter)

Det er et hul, der går ned ad bakke – og her er der faktisk en bunker, som ikke er synlig, når man står på teestedet. Bunkeren ligger foran grenen til venstre.

Lasse: ”Her gælder det om hellere at slå for kort end for langt, så tag et jern, der slår kortere, end du normalt ville bruge på den afstand. Her vil der nemlig ofte være medvind udover at det går ned ad bakke og efter greenen falder området endnu mere, så hvis bolden har fart på, vil den rulle ned i den høje rough på den anden side af green.”

Nick: ”Vi lader semiroughen bag greenen blive lidt højere end andre steder, netop for at hjælpe med at stoppe bolde, der er slået for langt.”

 

 

 

Hul 8 – par 4 (Tee 25 = 239 meter, tee 30 = 262 meter)

Her skal man slå over åen fra teestedet – og der er placeret både buske og bunkers i højre side for at animere spillerne til at slå ud på fairway til venstre. Det skyldes sikkerhedshensyn i forhold til den offentlige sti, der går bag busk-rækken i hele højre side op mod hullet.

Lasse: ”Når man først er kommet over åen, så er hullet ikke så svært, men jeg ved godt, at mange begyndere har svært ved at få bolden i luften og derfor vil de nok synes, at det i starten er et vanskeligt hul. Når du er kommet over åen og ikke helt op ad bakken, så vil det næste slag være ”blindt”, for du kan ikke se greenen derfra.”

Nick: ”Her skal du være opmærksom på, at der kan komme bolde oppe fra hul 2-teestedet. Sikkerheden på området er meget bedre end på den gamle par 3 bane, hvor dette areal havde seks huller. Nu er der kun to, men hvis man slår skævt, så råb ”fore”, så evt. berørte spillere kan nå at dukke sig.”

 

 

 

Hul 9 – par 3 (Tee 25 = 97 meter, tee 30 = 109 meter)

Lasse: ”Her gælder det om ikke at slå for langt, for der er forholdsvis lidt plads bag greenen. Der er også bunkers på begge sider af greenen – og den til højre kan man ikke se fra teestedet, så hellere kort og lige end lang og skæv.”

Nick: ”Her er der fjernet den gamle green inklusive to bunkers på et stort areal lige op mod den nye green. I stedet er der sået græs, men det vil først være vokset op til næste sæson. Vi sætter pæle omkring området, men fordi det er så stort og ligger, hvor det ligger, så kan det ikke undgås, at der bliver slået bolde derind. Der bliver derfor frit drop ud af området – husk bare, at bolden ikke må placeres nærmere flaget, end der hvor den er landet.”

”Bag greenen er der røde pæle – det betyder, at hvis bolden ryger ind i buskadset, så kan man droppe to køllelængder til siden – igen ikke nærmere flaget.”

Når du er færdig med hullet, så gå til højre og hen til klubhuset via parkeringspladsen. Det er en dårlig idé at gå til venstre, for så kommer du hen til hul 1 og kommer i karambolage med dem, der slår ud der.

 

Ekstra info – pas på banen

Både Lasse Frølich og Nick Bosholdt pointerer, at Skjoldungen er en almindelig golfbane, der skal spilles hul for hul. Det er IKKE en træningsbane, hvor man kan gå op og slå mange bolde mod greens fra de enkelte huller for at træne. Det vil hurtigt ødelægge greens med alt for mange nedslagsmærker.

For ikke at ødelægge for meget er det også både Lasses og Nicks anbefaling, at alle bruger tees til udslag fra teestederne. Hvis man bare lægger bolden på teestedet, så vil der blive slået alt for meget jord og græs op og så vil teestederne hurtigt komme til at se ”hærgede” ud.

”Det er væsentligt nemmere for alle handicapgrupper at spille hullerne med bolden teet op. Så derfor: Når du får muligheden så tee bolden op, siger Lasse.”

Nu er der kommet gode råd fra eksperterne, så nu er det op til os spillere at gå ud og nyde turen.

Læs mere: