Så bliver der sået græs på den nye 9-huls bane

Det varer ikke længe, inden det begynder at pible frem med græs på Roskilde Golf Klubs nye 9-huls bane. I disse dage er der gang i såning af græs, først på alle greens og teesteder og lige bagefter på alle fairways.

Alt sammen går lige efter planen.

”Lige nu her i starten af september er det bedste tidspunkt at så græs, og heldigvis er vi blevet klar til det. Vandingsfolkene fra Agrometer har nu lavet sprinklere på teestederne på hul 9 og hul 1 som de sidste, og dermed er det nu også muligt at vande på greens og teesteder, når vi har sået græsset,” fortæller Lars Thygesen fra firmaet Hovholm, der står for banebyggeriet.

Han åbner lige for hanen til sprinklerne på hul 6 for at vise, at alt fungerer – og glæder sig samtidig over vejret, som lige nu er helt perfekt til formålet.

”Det havde nok også gået, hvis vejret havde været anderledes, men lige nu kan det med fin sol og pæne temperaturer bare ikke være bedre, så vi er i fuld gang med at så. Inden for de næste dage kommer vi med en stenlægningsmaskine, som vender jorden på fairway og smider de sten, der ligger i overfladen, ned i jorden igen,” fortæller Lars Thygesen, der har fuld besætning på i denne og måske starten af næste uge. Det er nemlig lige nu, det afgørende slag skal slås, inden det nye græs skal have ro til først at komme op og derefter at blive tæt og stærkt.

Der har været snak om en efterårs-rundvisning på den nye bane, men det går ikke, for netop nu skal området have fred for mennesker. Dyrene kan vi ikke holde væk, så det kan blive nødvendigt med løbende reparationer efter dyrespor. Det vil greenkeeperne holde øje med i den kommende tid.

 

Udfordrende bane med mange par 3 huller

Men hvad er det så for en bane, vi får ud af det?

Både Lars Thygesen og chefgreenkeeper Nick Bosholdt glæder sig til resultatet.

”Der er nogle steder, vi er gået på kompromis, blandt andet på grund af plads og økonomi, men det ændrer ikke på, at vi får en fantastisk god bane. Der er mange par 3 huller, det har vi ikke kunnet ændre på, men til gengæld er der sørget for, at hullerne er rigtig gode. Det gælder også vores nuværende hul 9, hvor der er kommet et nyt stort teested og en helt ny green, og det har gjort hul 9 til et rigtig godt hul,” siger Nick Bosholdt og bliver fulgt op af Lars Thygesen:

”Det bliver ikke ”bare” en øvebane for nye, men en rigtig golfbane, hvor både nye og rutinerede kan få noget ud af spillet. Teestederne er store, og det samme er greens, og flere steder har det været muligt at gøre noget særligt ud af formen på green. Hertil kommer nogle drilske bunkers både ved greens og på fairways, der nok skal blive en udfordring.”

På hvert hul bliver der to teesteder. Det korte giver det nemmest mulige indspil til greenen, det lange bliver lidt sværere. På den måde bliver der to golfbaner i én, da spilleoplevelsen bliver forskellig. Der bliver ikke tale om et dame- og et herreteested i gammeldags forstand, da det mere er niveauet og lysten til at prøve nye afstande, der afgør, hvor du spiller fra. Hullerne er nemlig generelt ikke så lange. Dog er hul fem et pænt langt par 4 hul – det var lige nøjagtigt ikke langt nok til at blive et par 5 hul.

 

Sværhedsgraden bliver afgjort til foråret

Banen bliver ”rated”, så det bliver muligt at gå ned og op i handicap, når man spiller på den. Det er ikke muligt i dag på par 3 banen. Selve ratingen kommer til at foregå i foråret, når banen er tæt på at være færdig. Det er Dansk Golf Union, der møder op og måler banen igennem og ser på sværhedsgrad på hvert eneste af de ni huller. Og ud fra den opmåling kommer der så en rating, der bestemmer hvor mange slag du har ud fra dit handicap.

Banen og det nye græs kommer som nævnt til at stå og passe sig selv det meste af efteråret og vinteren. Der bliver først fyldt sand i bunkers til foråret, og det bliver sandsynligvis også først til foråret, at der bliver sat træer og buske.

”Efter lokalplanen skal det være et åbent område, i hvert fald midt på banen. Men i siderne skal vi have sat nogle træer og buske i forhold til sikkerheden for de omkringliggende stier, og vi vil også overveje placering af træer ude på banen, så det er nemmere at se, hvor man skal slå hen. Det kan fx blive aktuelt på de greens, der er placeret på de skrånende områder,” fortæller Nick Bosholdt.

Det er umuligt nu at spå om, hvornår banen er klar til spil. Det afhænger helt af vejret til vinter og i foråret. De nuværende greens og teesteder på par 3 banen bliver først endeligt nedlagt, når den nye bane bliver taget i brug.

Herunder kan du se en række billeder taget torsdag den 2. september 2021: