Glæde og livsmod hos Rehab-golfere og hjælpere

Her kan du læse historien om, hvordan Rehab-golf for handicappede startede i Roskilde Golf Klub – og du kan læse udsagn fra en lang række spillere og hjælpere. Begge parter udviser både livsglæde og taknemmelighed over at være med i Rehab-golf i Roskilde.

På billedet er det en del af gruppen – samlet en dag, hvor Rehab-golfer Henrik Jensen havde taget sit seneste maleri med. Jo, der er stadig godt gang i mange af Rehab’erne trods svære handicaps.

Rehab-golf startede i Danmark i 1997 efter Hans Møllegaard i 1996 fik et svært handikappende slagtilfælde. I starten var der kun få spillere og medlemmer, men Rehab’erne har altid mærket hjælpsomhed fra ledelsen i Roskilde GK. Rehab-golfspillerne fortæller, at de aldrig har fået et nej men altid fuld støtte fra klubben.

Der er i dag otte frivillige hjælpere, medlemmer af golfklubben, som gerne bruger mindst en dag om ugen til at hjælpe de handicappede Rehab-Golfere. Gennem årene er kun få af spillerne faldet fra, enkelte ved dødsfald og andre ved at gå over som normalt medlem i golfklubben. I dag, september 2019, er der 27 Rehab golfspillere i Roskilde Golf Klub.

Læs herunder, hvad de mener om Roskilde Golf Klubs Rehab-golf. Det er Hans Møllegaard, der har indsamlet alle kommentarerne.

Konklusion: Rehab-Golf er et sted, hvor viljen til at ville, giver evnen til at kunne!

Henrik, Gevninge, apopleksi, afasi

For ca. 10 år siden begyndte jeg at spille golf i Roskilde Golf Klub. Jeg bliver altid mødt med en hjælpende hånd og frisk bemærkning, som ”Har du haft en god tur i dag”, ”Er det ikke svært at spille, når du kun kan bruge den ene arm/hånd”. Jeg føler, at der altid er plads til mig/os. Og så er det muligt at låne el-scooter, når jeg skal rundt på banen. Frivillige gør det muligt at få hjælp på drivingrange og under turen på par 3 banen. Det er også muligt at deltage i turneringer rundt i landet.

Ove, Holbæk, apopleksi:

Det er et enestående tilbud til handicappede.

Jeg var med fra starten for ca. 20 år siden, hvor Hans Møllegaard startede afdelingen op. Siden er vi bare blevet flere og flere for hvert år og har nærmest sprængt rammerne for, hvor mange vi kan være. Der kommer stadig flere nye hvert år fra hele Sjælland. Folk kører gerne mange kilometer hver fredag, hvor vi mødes i Roskilde og spiller ni huller på par 3 banen. Vi kommer rundt på banen med el-scootere, som det er lykkedes Hans at skaffe penge til. Et stort antal frivillige hjælpere fra Roskilde Golf Klub hjælper os med alt det fysiske, vi ikke selv kan klare – og hjælper os gennem de ni huller.

Uden disse fantastiske hjælpere var det ikke muligt at gennemføre. Vi har et godt kammeratskab, der styrkes hver fredag og rundes af over en øl efter spil, og også dem med talebesvær (afasi) bliver hørt og forstået. Et enestående set up, som man glæder sig til hver fredag.

Kenneth, Roskilde, apopleksi:

Rehab-golfen er stedet med gode kammerater, frisk luft og en mulighed for at blive bedre – også til golf 😊.

Erik, Svogerslev, apopleksi og afasi:

Rehab- Golf giver mig mulighed for at være sammen med andre ligestillede. Jeg bliver holdt fysisk og psykisk i gang, når jeg spiller golf ude i naturen. De gode hjælpere hjælper mig med at kommunikere med de andre spillere og det giver mig tryghed.

Henning, Greve, neurologisk bevægelseshæmmet:

Jeg glæder mig til Rehab-golf hver fredag formiddag i Roskilde. Vi har et dejligt social samvær, medlemmer og de frivillige hjælpere imellem såvel på banen som i klubhuset bagefter. Jeg påskønner især det arbejde, lederne har med at sørge for, at køretøjerne er i orden, så vi gangbesværede stadig har mulighed for at dyrke denne herlige sport.

Ole, Rødovre, apopleksi:

Det er en meget stor glæde – som apopleksiramt, og delvist lammet – at kunne deltage i Rehab-golf og herved møde ligestillede. En stor tak til Roskilde Golf Klub og de meget engagerede hjælpere for denne mulighed. Et sted, hvor viljen til at ville, giver evnen til at kunne!

Steen, Vordingborg, apopleksiramt:

Golfen betyder SÅ MEGET FOR MIG! Golf fredag prioriteres meget højt og jeg glæder mig til dagene. Golf har givet mig motion, frisk luft, socialt samvær og koordinering af kognitive og fysiske egenskaber. Aktiviteterne med Rehab-golf på Bornholm og DM i Brande er inspirerende og motiverende.

Finn, Jyllinge, apopleksiramt:

Kort før min 70-års fødselsdag for 6½ år siden fik jeg en blodprop i hjernestammen. Det har medført, at jeg har en meget dårlig mobilitet og store balanceproblemer og er derfor nødsaget til at gå med stok.

Inden jeg blev handicappet, var jeg nogle år forinden begyndt at spille golf, men det var ikke noget, jeg brugte meget tid på, for jeg har siden min ungdom dyrket meget sport – mest tennis, håndbold og langdistanceløb.

Blodproppen ændrede mit liv så meget, at jeg i dag tidsregner mit liv før og efter blodproppen. Sport og motion har altid været en stor del af mit liv, så det troede jeg, blodproppen havde sat en stopper for. Lidt ved en tilfældighed mødte jeg en af hjælperne til Rehab-golf i Roskilde Golf Klub og han opmuntrede mig til at forsøge. Det er nu ca. et år siden, og jeg ser hver uge frem til fredagen, hvor vi spiller.

Jeg kører på el-scooter stillet til rådighed af klubben, men får alligevel god motion og udfordring af mine balanceproblemer. Bonus er frisk luft og godt fællesskab efter spillet. Golfen i Roskilde har bragt mig til turnering på Bornholm og snart til turnering i Brande. Prøv Rehab-golf, det kan stærkt anbefales!

Jens, Roskilde, apopleksi, afasi:

Rehab-golf er rigtig vigtigt for mig af flere grunde. For det første er der rig mulighed for at møde andre mennesker i samme eller lignende situation, en mulighed man desværre ikke finder mange steder, når man lider af afasi. Til Rehab-golf føler man sig accepteret og respekteret på trods af sit handicap. Den store forståelse fra andre deltagere og frivillige er en befrielse fra en ellers udfordrende hverdag. Personligt har det givet mig så meget, og jeg ser frem til hver eneste fredag.

Eric, Wisconsin USA, apopleksi:

Roskilde GK er den bedste golfklub i Danmark. Efter jeg fik mit slagtilfælde, måtte jeg opgive basketball, tennis, cykling og svømning. Til min store glæde opdagede jeg Rehab-golfen i Roskilde. Jeg værdsætter i høj grad golfklubbens holdning og støtte samt sponsorer og de frivillige hjælpere. Jeg bliver hurtigt bedre og bedre til golf, når jeg husker at koncentrere mig om svinget, og jeg vandt i sommer Europas største golfturnering for ofre for slagtilfælde: “Deutsche Schlaganfall Open” i Lilienthal ved Bremen i Tyskland. Når jeg spiller Rehab-golf hver fredag i Roskilde (kørende på en af klubbens golf-el-scootere), glemmer jeg helt, at jeg er svært handicappet.

Niels, Sorø, apopleksi, afasi:

Jeg glæder mig hver uge til at tage turen fra Sorø til Roskilde for at træne Rehab-golf og være sammen med ligestillede – specielt min gode ven, Jens. 3. halvleg er også vigtig, hvor vi får vendt verdenssituationen. Vi afasiramte bliver og så “hørt” og forstået!

Peder, Roskilde, apopleksi:

Jeg blev introduceret til Rehab-golf i Roskilde af en ven fra mit fitnesshold. Det er det bedste, der er sket for mig, siden jeg fik et handicap for seks år siden. Jeg glæder mig til at møde golfkammeraterne hver fredag, og vi skylder vores fantastiske. trofaste og altid veloplagte hjælpere en stor tak for deres engagement i klubben. Mange af klubmedlemmerne har, som jeg også udvidet deres medlemskab, så vi kan spille golf alle dage.

Et super tilbud.

Jens, Vallensbæk, apopleksi og afasi

Rehab-golfen betyder ALT for mig, og jeg vil nødig undvære min ugentlige golfdag. Det er dejligt at være sammen med ligesindede, og jeg glemmer helt mit handicap. Også ved det sociale samvær bagefter (det 10. hul) slapper jeg af, og talen flyder meget nemmere. Jeg er MEGET glad for at komme her.

Torben, Nivå, apopleksi

Efter min blodprop i 2005 troede jeg aldrig, jeg skulle spille golf igen. Jeg havde spillet i mange år. En dag så min svigerdatter en artikel i Hjernesagens blad og spurgte, om det ikke var noget for mig. Nu har jeg spillet i Roskilde i mange år. Jeg kan igen spille på de store baner. Helst ni huller, men forhåbentligt snart 18 huller. Jeg træner stadig i Roskilde om fredagen og hygger mig med alle de andre. Der bliver bare flere og flere. Gennem Rehab-golf i Roskilde Golf Klub fik jeg igen mod på golfspillet og deltager nu i konkurrencer i hele landet.

Per, Holbæk, neurologisk bevægelseshæmmet:

Jeg har været med til Rehab-golf siden 2012, det har været til stor glæde for mig, både spillet, turneringer og samvær i klubben. Jeg var nybegynder med golfspillet, da jeg startede, Jeg havde stor glæde af den støtte og hjælp, jeg fik fra de frivillige hjælpere, så jeg med kun én arm kunne klare spillet.

Per, Svogerslev, hjælper:

Efter tre år som frivillig-hjælper hos Roskilde Rehab-golf kan jeg se fremskridt hos Rehab’erne både i tale samt bevægelsesfrihed – en meget positiv oplevelse. Jeg ser frem til dagen, hvor jeg skal mødes med de dejlige positive mennesker, som trods deres store handicap altid er glade og har gå på mod. Mange ting er svære – men med golfjernet i hånden og bolden på plads, føles der lethed og glæde. Vi slutter altid dagen med socialt samvær – til glæde for alle.

Hanne Roskilde, hjælper:

Det er meget givende og livsbekræftende at få den ære at arbejde de rehabiliterede på golfbanen som hjælpetræner. Jeg kan se glæden hos hver enkelt spiller. Når vi starter, er mange stive i kroppen og det tager tid at komme af og på de små el-scootere – men selve spillet løsner op muskulært og på sindet. Der er altid smil på læben hos hjælpere og spillere og man støtter hinanden med søde opmuntrende bemærkninger.

Dorte, Roskilde, hjælper:

Når Rehab’ere med deres forskelligartede udfordringer kan finde livsviljen ved at spille golf, er de enormt inspirerende rollemodeller for os alle. Det er en fornøjelse at deltage i Rehab’ernes ihærdige og muntre indsats.

Hans B, Roskilde, hjælper:

Det glæder mig at være med til at skabe rammerne for nogle mennesker, der er ramt af alvorlig sygdom. De må være glade for at komme, idet de frivilligt møder op i stort antal på vores ugentlige spilledag, hvor vi alle – hjælpere og spillere – nyder alle samværet under og efter spillet.

Hans K, Svogerslev, hjælper

Optimisme, stædighed, humor, vilje, udstråling o.s.v. er bare nogle af de positive egenskaber, vi som hjælpere oplever hos de svært handicappede Rehab-golfere hver fredag, når vi mødes. Disse egenskaber giver os hjælpere en ”oplevelse” og fantastisk menneskelig indsigt i deres forskellige handicap. Mit håb er, at andre klubber landet over vil tage denne aktivitet op, da de 27 medlemmer, vi har, ikke er de eneste i Danmark, der gerne vil spille golf.

Hans, Roskilde, hjælper, apopleksi:

Efter mit slagtilfælde og 20 år som golfspiller med golfhandicap på 8,0 studerede jeg genoptræning efter slagtilfælde ihærdigt på internettet og fandt frem til Rehab-golf på tyske hjemmesider for de verdensførende tyske genoptræningsinstitutioners hjemmesider. Efter at have læst disse artikler tænkte jeg straks “So ein Ding müssen wir auch haben”, og jeg fik min søn til at hjælpe mig ud i golfklubben, hvor jeg startede langsomt med at træne siddende i kørestol. Jeg fik dog lavet et støttebind, som betød, at jeg nu kunne støtte på det lammede venstre ben.

Jeg selvtrænede 4-8 timer daglig med hyppige pauser, for kræfterne svinder hurtigt med 6 mdr. i en hospitalsseng.
Hurtigt blev min beskadigede balance forbedret, og snart kunne jeg også støtte på venstre ben uden knæforbindingen, så jeg også kunne gå lidt; men venstre arm var stadig lammet og er det er den også nu over 20 år efter. Jeg har aldrig været i tvivl om, at det især er Rehab-golftræningen, der har hjulpet mig i gang igen.

Ved EM i Halmstad i Sverige i 1997 fik jeg nogle nye, handicappede venner, og det gik langsomt op for mig, at mange af dem var meget sværere handicappet, end jeg var. Jeg trænede flittigt efter de tyske principper og fik en helt enorm glæde af Rehab-golfen i de første år efter slagtilfældet, og jeg følte at andre også burde have mulighed for at få samme glæde ved en sjov og effektiv genoptræning, så jeg skrev indlæg til Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen og fik artiklerne om Rehab-golf optaget i deres fagblade.

Det betød, at andre handikappede efterhånden fik øjnene op for Rehab-golfen, og i dag er vi i Roskilde Golf Klub 27 Rehab-golf spillere, som alle hygger sig gevaldigt og får masser af motion og socialt samvær til træningen hver fredag. Enkelte af Rehab-golferne synes at fredag er for lidt, så de mødes og træner selv også om tirsdagen.

Her kan du se siden, hvor der bliver fortalt mere om Rehab-golf i Roskilde.