Bioblitz i Roskilde Golf Klub 13./14. juni 2025

En bioblitz er en registrering af alt levende i naturen på Roskilde Golf klub og i Rørmosen. Det er både planter, buske og træer samt orme, insekter, fisk, fugle og dyr. Det gør vi for, at klubben har en baseline, som vi i fremtiden kan sammenligne med – f.eks. når der gennemføres en ny blitz om 3–5 år. Vi vil gerne bevise, at greenkeepernes nænsomme arbejde med banen og indsatsen med billeboer, fuglekasser, nye søer osv. giver et resultat, som også omverdenen kan se.

Så har du lyst til at være med – alene eller sammen med familien, børnebørn eller naboen – er du velkommen fredag den 13. og/eller lørdag den 14. juni. Der er ingen tilmelding; man møder bare op, når det kan lade sig gøre.

Bioblitzen begynder fredag den 13. juni kl. 20 og varer 24 timer til lørdag den 14. juni kl. 20. Man behøver ikke være med hele døgnet, men kan komme, når det passer dig, familien og vennerne. Man kan gå rundt alene eller i grupper eller deltage i fælles aktiviteter.

Fredag den 13. juni åbnes bioblitzen kl. 20, og en af de første fælles aktiviteter er en nattergaletur kl. 20.30 på banen og i Rørmosen. Undervejs observeres og noteres fund til indsendelse på appen ARTER. Den bliver det centrale register for alle iagttagelser. Derfor er det en god idé at downloade ARTER på forhånd – ellers vil du blive hjulpet, når du kommer.

Er man inde i ARTER, tager man et billede af f.eks. en blomst eller noget lav på en træstamme og sender det ind på appen, som så validerer/godkender fundet, hvorefter det optræder på bioblitzens fælles artsliste.

 

 

 

 

 

Natur- og Miljøudvalget afprøvede konceptet i november (!) i 2½ time sammen med DGU. Vi havde over 300 fund, og det blev til en liste på 207 arter. Den 13./14. juni skal du hjælpe os med at nå et endnu højere antal, så vi får en solid registrering af biodiversiteten på banen.
Ud over at bruge mobiltelefonen kan man fange insekter og padder i vores vandhuller og små åløb. Man kan vende stammer og grene og samle bænkebidere. Man kan deltage i lyslokning af natsværmere fredag og lytte efter flagermus sent fredag aften og natten igennem.
For at kunne finde ud af, hvad vi ser, fanger og hører, vil der være en lang række eksperter til stede døgnet rundt. De kan findes i klubhuset eller i felten på banen og i Rørmosen, og de vil alle bære en badge, så de er lette at kende. Medlemmer af Natur- og Miljøudvalgets arbejdsgrupper vil også have badges på og stå til rådighed for alle slags spørgsmål. I restaurantens hjørne er der en informationsdisk.

Kommer du fredag aften, er der gratis suppe, og om lørdagen kan du købe mad og drikke fra Birdie – bl.a. i det store telt, som rejses på den ene terrasse.

Kommer du med børn eller børnebørn, så bemærk, at der kl. 14 lørdag gennemføres en børnebioblitz med start kl. 14 – så kom gerne et kvarter før. Den varer cirka en time. En af de spændende aktiviteter er tømning af insektfælder, som vi har lagt i jorden om fredagen. Der vil også være en konkurrence for de deltagende børn.
Både for dig og børnene vil vi opfordre til at tage tomme smørbakker med låg med til insekter m.m., som skal transporteres til eksperterne i klubhuset eller fotograferes til ARTER (husk, de skal være rengjorte på forhånd).

Til at hjælpe os med bioblitzen samarbejder vi med to garvede bioblitz-eksperter: Linda Kjær Thomsen og Lars Thomas. Derudover deltager en lang række andre dygtige naturfolk og repræsentanter fra forskellige organisationer. Mange af organisationerne har en lille stand i teltene, der opstilles på græsset ved klubhuset.

Om lørdagen kommer borgmester Thomas Breddam forbi kl. 18 og holder en tale i anledning af det slag, vi slår for registrering af biodiversitet i Roskilde Kommune.

Bioblitzen gennemføres i samarbejde med og med støtte fra Nationalparken Skjoldungernes Land, Dansk Golf Union, Naturcenter Boserupgård og Roskilde Kommune.

På grund af aktiviteterne vil Storeskjold være lukket fra fredag eftermiddag og hele lørdagen, men Skjoldungen vil være åben.

Vi glæder os til at se dig på banen for at finde dyr og planter.

Bioblitzens arbejdsgruppe:
Lars Carlsen, Henning Nordstrøm, Kåre Ulrick Madsen, Per Korsgaard, Mogens Ellebæk, Jesper Wedersøe og Jan Eriksen.