Nye markeringer for drop og strafområder på hele banen

Nu er det slut med at tage bolden ud og spille med frit drop fra fairway, selv om du har slået skævt på hul 18 og landet mellem træerne i venstre side.

Repræsentanter fra baneudvalget, regel- og handicapudvalget og greenkeeperne valgte på en besigtigelsestur forleden at fjerne alle de blå pæle, der markerer frit drop og dermed er det bare ærgerligt, hvis du lander inde blandt træerne. Så er der ikke andre muligheder end at chippe bolden ud, ligesom hvis du var landet et hvilket som helst andet sted på banen med træer.

De to udvalg har sammen med greenkeeperne et samarbejde om banen, herunder de forskellige markeringer med out of bounds, strafområder og områder under reparation (blå pæle). Og på turen forleden valgte Lars Søndergaard fra regel- og handicapudvalget sammen med Jan Birger Nielsen fra baneudvalget og chefgreenkeeper Nick Bosholdt at køre hele banen igennem for at se, hvilke markeringer, der evt. skulle ændres.

Lad os lige gøre hul 18 færdig, inden vi vender tilbage til markeringer på resten af banen. På billedet i toppen ses netop Lars og Jan, der lige har fjernet de blå pæle fra trægruppen til venstre, når du slår ud fra teestedet.

De blå pæle har sikret et gratis drop uden for de blå pæle – og da træerne har stået inden for de blå pæle, har du som spiller kunnet droppe næsten ud på fairway, da du må droppe så langt ud, at grenene på træerne ikke generer dig, når du svinger køllen.

Begrundelsen for de blå pæle har været, at arealet inde mellem træerne har været med huller og meget lidt græs, men det har nu rettet sig så meget, at de blå pæle bliver fjernet – næsten da. Der bliver fortsat et lille areal med blå pæle i slutningen af trærækken. Her har greenkeeperne endnu et stykke arbejde at gøre, inden arealet er spilbart.

Så hvis du fremover lander inde mellem træerne, så må du leve med placeringen og chippe bolden ud, inden du spiller videre. Bemærk, at der fortsat er out of bounds ved vandhullet til venstre for træerne, så er der risiko for at bolden er landet der, så slå for en sikkerheds skyld en provisorisk bold.

 

Rød tråd i markeringerne – gul ved strafområder omkring greens

På forhånd drøftede de to udvalgsrepræsentanter og chefgreenkeeperen principperne for markeringerne på banen, så der er en rød tråd.

“Vores opgave er at sikre, at alle får en god oplevelse, når de spiller på banen og at vores markeringer i forhold til reglerne gør, at spillet kommer til at glide, siger greenkeeper Nick Bosholdt.

Lars Søndergaard fra regel- og handicapudvalget supplerer:

“Det vigtigste er, at markeringerne på banen er lavet ud fra de samme principper og at de passer til intentionen i golfreglerne. Nogle steder kan man drage fordel af reglerne, men fx omkring træerne på hul 18, så giver det ikke længere mening, at man kan slippe med et frit drop ud på fairway, hvis man slår skævt.”

På samme måde gælder det med røde og gule markeringer ved strafområder rundt om på banen. Her kan der nemlig være stor forskel på, hvor man skal droppe fra, og derfor var det vigtigt for de to udvalg og chefgreenkeeperen at beslutte princippet for, hvad der skal gælde over hele banen.

Ved søerne til højre for green på hul 3, 4 og 5 vil det fx være en stor fordel, at der er rød markering, for det betyder nemlig, at man må droppe to køllelængder til siden – og dermed kan man slippe for at slå over søen i det næste slag.

“Men det er slet ikke meningen, at man skal slippe lettere, når man har skudt i søen. Derfor har vi nu besluttet, at hvis der er et strafområde i nærheden af green, så bliver markeringen gul. Det betyder, at man ikke må droppe to køller sidelæns, men derimod skal droppe der, hvor bolden røg i strafområdet og tilbage i lige linje i forhold til flaget. I langt de fleste tilfælde skal du derfor slå over søen igen i det næste slag, siger Lars og Jan, der på turen rundt på banen meget hurtigt når til enighed både om de fælles principper men også på markeringerne de enkelte steder.

På billederne står Lars, Nick og Jan ved søen til højre for green på hul 3. Her bliver rød markering ændret til gul, så du fremover ikke kan droppe til siden og dermed slippe for at slå over søen, men du skal droppe bagud i en lige linje i forhold til flaget fra der, hvor bolden er røget i søen.

 

Gennemgang af ændringer på hele banen

Herunder kan du se en gennemgang af de huller, hvor der kommer til at ske ændringer eller hvor vi lige gentager markeringen og dens betydning.

  • Generelt: Rød markering ved alle steder, hvor åen løber på golfbanen. Det betyder, at du må droppe inden for to køllelængder, ikke nærmere flaget, på den side, hvor bolden er røget i vandet. Der er altså ikke længere valgfrihed mellem at droppe på den ene eller anden side
  • Hul 3: Gul markering ved søen til højre for greenen. Det betyder, at du skal droppe tilbage i lige linje i forhold til flaget og altså slå over søen næste gang (med mindre du hellere vil bruge et ekstra slag på at slå til siden først)
  • Hul 4: Gul markering ved søen – samme princip som ved hul 3
  • Hul 5: Gul markering hele vejen rundt om søen. Samme princip som ved hul 3 og 4. På hul 5 betyder det så, at hvis din bold triller mod green, men fortsætter ned i vandet, så skal du over på den anden side af søen – i lige linje mod flaget – for at slå dit næste slag
  • Hul 10: Rød markering, når du kommer frem til søen i højre side mellem de to å-løb. I dag er markeringen gul. Denne ændring har næsten ingen praktisk betydning. Kun hvis du lander i vandet lige ved hjørnet af søen, så kan du droppe to køllelængder til venstre og dermed slippe for at slå over søen i dit næste slag
  • Hul 11: Her har der indtil sidste år været en dropzone, hvis man slår i vandet fra teested 58. Men den dropzone er der ikke længere. Det betyder, at der ikke er anden udvej end at slå en bold mere fra samme teested, hvis den første bold ryger i vandet. Begrundelsen for fjernelsen af dropzonen er både, at man ved en dropzone ikke må gøre hullet væsentligt kortere og heller ikke gøre, at forhindringen bliver fjernet fra spillet i det næste slag
  • Hul 15: Her er der anlagt en blomstermark til venstre ved udslag fra teestedet og her er der i dag blå pæle – altså frit drop inden for to køllelængder. Det bliver nu ændret til røde pæle – altså stadig drop inden for to køllelængder – men med et strafslag. Det er dog tilladt uden straf at slå til bolden inde i blomstermarken, men blomsterstænglerne står tæt og er høje, så det er ikke nemt – det kan derfor være en fordel at tage et strafslag og droppe ud
  • Hul 18: Her er næsten alle blå pæle under træerne til venstre ved udslag fra teestedet fjernet – se længere oppe. På hul 18 – og i øvrigt også på hul 12 – er nogle lange bunkere blevet omlagt, så der er græs imellem. Disse græsområder har været med blå pæle og frit drop, så det nyslåede græs ikke blev ødelagt, men nu er der klar til spil, så de blå pæle og/eller den blå markering i græsset forsvinder. Bolden skal med andre ord slås, hvor den ligger

 

Undersøger evt. drop ved out of bounds – husk at slå en ekstra bold, hvis der er tvivl

Til sidst drøftede de to udvalgsrepræsentanter og Nick Bosholdt, om Roskilde Golf Klub i lighed med mange andre golfklubber skal indføre en ekstra mulighed for drop, som er indeholdt i de nye golfregler. Det handler om, at man kan tillade drop ud på fairway, når man har skudt bolden out of bounds. Det kan måske fremme flowet på banen, men omvendt kan det også give en lidt urimelig fordel. Udvalgene drøfter nu dette, inden de kommer med en evt. ny beslutning.

“Vi kan ikke love, at vi giver tilladelse til drop ved out of bounds, men vi vil godt benytte lejlighed til at bede alle om at slå en provisorisk bold, hvis der er tvivl, om den første bold er røget out of bounds eller evt. landet i et område med rough, hvor den er svær at finde. Slå en ekstra bold ud, så I ikke skal tilbage og slå en ny, og brug højst tre minutter på at lede som reglerne siger – uanset om der er nogen lige efter eller ej. Det vil være til en stor hjælp for glidende spil på banen uden for meget ventetid,” lyder det fra Lars Søndergaard og Jan Birger Nielsen.

Herunder kan du se billeder fra besigtelsesturen: