Ny fugleart observeret på golfbanen – en rovterne

Den 13. maj, på herredagen, fløj en rovterne rundt over bassinerne ved hul 10 og 11. Det er første gang, at verdens største terne er observeret på Roskilde Golf Klubs areal. Den forsøgte at fiske, mens to mindre og mere almindelige fjordterner også fløj rundt over vandet.

Rovternen har et vingefang på knap 1,5 meter og er således lidt mindre end sølvmågen. Den har et karakteristisk meget stort og meget rødt næb, en sort hætte og resten af dragten er gråhvid. Den er ikke så elegant som de mindre terner.

Rovternen vendte tilbage som dansk ynglefugl i 2009, hvor det første par slog sig ned på Saltholm i Øresund. Den har ynglet på Øksneholm i Roskilde Fjord. Den foretrækker ofte at hente føden i ferskvandssøer og har sikkert derfor fundet frem til bassinerne på banen, hvor den styrtdykker efter fisk.

Den er her kun i sommerhalvåret, vinteren tilbringer den i Vestafrika, syd for Sahara.

Jan Eriksen.